Vaajat

Vaaja on pitkä puukeppi, johon on istutettu useita eri loitsuja. Toisin kuin taikasauvat, joihin voidaan istuttaa melkein mikä tahansa loitsu, kukin vaaja on vakiotyyppinen ja siinä on aina samat loitsut. Käyttämättömässä vaajassa on 50 latausta.

Ulkoiset tunnusmerkit

Tyypillinen vaaja on 4–7 jalkaa pitkä ja 2–3 tuumaa paksu, ja se painaa noin 5 naulaa. Useimmat vaajat ovat puisia, mutta jotkin harvat on tehty luusta, metallista tai jopa lasista. Vaajan kärjessä on usein jalokivi tai jokin tunnuskuvio, tai sitten toisessa tai molemmissa päissä on metallihelat. Moni vaaja on koristeltu kaiverruksin tai riimuin. Tyypillinen vaaja muistuttaa kävelykeppiä, taistelusauvaa tai ryhmysauvaa. Vaajan PL on 7, sillä on 10 kestopistettä, sen lujuus on 5, ja sen murtamisen vaikeusaste on 24.

Aktivointi

Vaajat aktivoidaan loitsunlaukaisumenetelmällä, joten loitsun langetus vaajasta on yleensä perustoiminto, joka ei altista ilmaishyökkäyksille. (Jos langetettavalla loitsulla on kuitenkin pitempi langetusaika kuin 1 perustoiminto, loitsun langetus vaajasta kestää tämän pitemmän ajan verran.) Vaajan aktivointi vaatii, että hahmo pitelee sitä vähintään yhdellä kädellä (muut kuin ihmisoliot jollakin kättä vastaavalla ulokkeella).

Erityispiirteet

Heitä n%. Tulos väliltä 01–30 tarkoittaa, että jokin tuntomerkki (muoto, kaiverrus tms.) antaa vihiä vaajan käyttötarkoituksesta, ja tulos väliltä 31–100 tarkoittaa, ettei tällaisia tuntomerkkejä ole.

Vaajojen kuvaukset

Taulukko: Vaajat

Keskiverto   

Voimallinen   

Vaaja

Markkinahinta   

01–15

01–03

Lumontavaaja

16 500 kr

16–30

04–09

Tulivaaja

28 500 kr

31–40

10–11

Hyönteisvaaja

24 750 kr

41–60

12–17

Parannusvaaja

27 750 kr

61–75

18–19

Koonmuuttovaaja

29 000 kr

76–90

20–24

Valovaaja

48 250 kr

91–95

25–31

Pakkasvaaja

56 250 kr

96–100

32–38

Varjelusvaaja

58 250 kr

39–43

Estäntävaaja

65 000 kr

44–48

Loihdintavaaja

65 000 kr

49–53

Kiehdontavaaja

65 000 kr

54–58

Lietsontavaaja

65 000 kr

59–63

Harhantavaaja

65 000 kr

64–68

Manantavaaja

65 000 kr

69–73

Muutantavaaja

65 000 kr

74–77

Näentävaaja

73 500 kr

78–82

Maan ja kiven vaaja   

80 500 kr

83–87

Korpimaiden vaaja

101 250 kr

88–92

Elämänvaaja

155 750 kr

93–97

Kulkuvaaja

170 500 kr

98–100

Valtavaaja

211 000 kr

Kun selvitetään laiston vaikeusastetta vaajan loitsuja vastaan, vaaja käyttää haltijansa kykyarvoa ja asiaankuuluvia valtteja. Muista taikaesinetyypeistä poiketen vaajan aktivoija voi käyttää omaa langettajatasoaan, jos se on korkeampi kuin vaajan langettajataso.

Tämän vuoksi vaaja on suurten loitsijoiden käsissä paljon tavallista voimakkaampi. Koska loitsujen laiston vaikeusaste määräytyy haltijan kykyarvon mukaan, vaajojen loitsuja on usein vaikeampi vastustaa kuin muiden taikaesineiden loitsuja, joissa käytetään pienintä loitsun langettamiseen vaadittavaa kykyarvoa. Lisäksi vaajaloitsun langettajatasosta riippuvat ominaisuudet (kantama, kestoaika jne.) ovat mahdollisesti tavallista vahvemmat, loitsua voi olla vaikeampi rauettaa ja sillä on kenties parempi mahdollisuus läpäistä kohteen loitsunsieto.

Vaajaan voidaan istuttaa minkä tahansa tason loitsuja, toisin kuin taikasauvaan, johon voidaan istuttaa korkeintaan 4. tason loitsuja. Vaajan vähimmäislangettajataso on 8. Alla on kuvattu kaikki vakiotyyppiset vaajat.

Elämänvaaja

Tämä vaaja on paksu tammisauva, jonka päissä on kultaiset helat. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Keskivahva loihdinta; LT 13; Vaajojen valmistus, terveytys, ylösnousemus; Markkinahinta 155 750 kr.

Estäntävaaja

Tämä vaaja on yleensä veistetty ikivanhan tammen tai jonkin muun suuren puun sydänpuusta. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva estäntä; LT 13; Vaajojen valmistus, energiankestävyys, karkotus, kilpi, luoksepääsemättömyys, taikuuden rauetus, vähäinen koskemattomuuskupu; Markkinahinta 65 000 kr.

Harhantavaaja

Tämä vaaja on valmistettu eebenpuusta tai jostakin muusta tummasta puulajista. Se on veistetty kiemuraiseksi, uurteiseksi tai kierteiseksi, ja sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva harhanta; LT 13; Vaajojen valmistus, valeasu, kattava kuvajainen, kaksoskuvajainen, kestävä kuvajainen, heijastettu kuvajainen, sateenkaarikuvio; Markkinahinta 65 000 kr.

Hyönteisvaaja

Tämä vaaja on valmistettu tummasta mutkaisesta puusta, ja siinä on hyönteistä muistuttavia mustia läiskiä (jotka näyttävät toisinaan liikkuvan). Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Keskivahva loihdinta; LT 9; Vaajojen valmistus, hyönteisvitsaus, parven esiinloihdinta; Markkinahinta 24 750 kr.

Kiehdontavaaja

Tämä vaaja on valmistettu usein omenapuusta, ja sen kärjessä on kirkas kristalli. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva kiehdonta; LT 13; Vaajojen valmistus, musertava epätoivo, ryhmittäinen salaisvaikutus, ajatussumu, nukutus, salaisvaikutus, karmiva nauru; Markkinahinta 65 000 kr.

Koonmuuttovaaja

Tällä tummasta puusta valmistetulla jykevällä vaajalla voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Heikko loihdinta; LT 8; Vaajojen valmistus, ihmisolion suurennus, ryhmittäinen ihmisolion suurennus, ihmisolion kutistus, ryhmittäinen ihmisolion kutistus, esineen kutistus; Markkinahinta 29 000 kr.

Korpimaiden vaaja

Tämä tammesta, saarnista tai marjakuusesta valmistettu vaaja näyttää muotoonsa sattumalta kasvaneelta. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Korpimaiden vaajaa voidaan käyttää myös aseena, jolloin se toimii kuten taistelusauva +2. Vaajan haltija voi lisäksi käyttää jäljetöntä kulkua aina halutessaan latausten siitä hupenematta. Nämä kaksi ominaisuutta ovat käytettävissä latausten ehtymisen jälkeenkin.

Keskivahva [vaihtelee]; LT 13; Vaajojen valmistus, Taika-aseiden ja taikahaarniskojen valmistus, kasvien elävöitys, parkkinahka, eläimen lumous, jäljetön kulku, eläinten puhutus, luontokappaleen esiinloihdinta VI, okaseinämä; Markkinahinta 101 250 kr.

Kulkuvaaja

Tällä voimakkaalla taikaesineellä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva [vaihtelee]; LT 17; Vaajojen valmistus, astraaliheijastus, ulottuvuusovi, väkevä kaukosiirto, seinänläpäisy, häilyovi; Markkinahinta 170 500 kr.

Lietsontavaaja

Tämä vaaja on veistetty hikkorista, pajusta tai marjakuusesta, ja se on yleensä hyvin sileä. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva lietsonta; LT 13; Vaajojen valmistus, salamaketju, tulipallo, jäämyrsky, taikavasama, pirstonta, voimaseinämä; Markkinahinta 65 000 kr.

Loihdintavaaja

Tämä vaaja on yleensä saarnia tai pähkinäpuuta, ja se on koristeltu monenlaisia olentoja esittävin kaiverruksin. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva loihdinta; LT 13; Vaajojen valmistus, myrkkypilvi, löyhkäpilvi, hirviön esiinloihdinta VI, parven esiinloihdinta, näkymätön palvelija; Markkinahinta 65 000 kr.

Lumontavaaja

Tämä vaaja on valmistettu vänkkyrästä puusta ja koristeltu runsain leikkauksin. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Keskivahva kiehdonta; LT 8; Vaajojen valmistus, ihmisolion lumous, hirviön lumous; Markkinahinta 16 500 kr.

Maan ja kiven vaaja

Tämän vaajan päässä on nyrkinkokoinen smaragdi, jossa kytee hehkuva voima. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Keskivahva muutanta; LT 11; Vaajojen valmistus, maansiirto, seinänläpäisy; Markkinahinta 80 500 kr.

Manantavaaja

Tämä vaaja on valmistettu eebenpuusta tai jostakin muusta tummasta puulajista ja koristeltu luiden ja kallojen kuvilla. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva mananta; LT 13; Vaajojen valmistus, pelon herätys, surmanpiiri, voivutus, ruumiinsyöjän kosketus, epäkuolleen pysäytys, uupumuksen aallot; Markkinahinta 65 000 kr.

Muutantavaaja

Tämä vaaja on yleensä kokonaan tai ainakin koristuksiltaan kivettynyttä puuta. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva muutanta; LT 13; Vaajojen valmistus, hajautus, joutuisa pako, muodonmuutos, oma muodonmuutos, turmiollinen muodonmuutos, väikyntä; Markkinahinta 65 000 kr.

Näentävaaja

Tämä taipuisasta pajusta tehty vaaja on usein päästään haarautuva. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva näentä; LT 13; Vaajojen valmistus, salaovien paljastus, olennon paikannus, esineen paikannus, uteliaat silmät, kielten lahja, tosinäkö; Markkinahinta 73 500 kr.

Pakkasvaaja

Tämän kauttaaltaan riimuin koristellun vaajan molemmissa päissä on kimmeltävät timantit. Vaajalla voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Keskivahva lietsonta; LT 10; Vaajojen valmistus, kylmyyskeila, jäämyrsky, jääseinämä; Markkinahinta 56 250 kr.

Parannusvaaja

Tällä hopeariimu-upotuksin koristellulla valkosaarnivaajalla voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Keskivahva loihdinta; LT 8; Vaajojen valmistus, vaikeiden haavojen hoito, vähäinen kunnonpalautus, sokeuden/kuurouden poisto, taudinkarkotus; Markkinahinta 27 750 kr.

Tulivaaja

Tällä pronssipuusta valmistetulla vaskihelaisella vaajalla voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Keskivahva lietsonta; LT 8; Vaajojen valmistus, korventavat kädet, tulipallo, tuliseinämä; Markkinahinta 28 500 kr.

Valovaaja

Tämä vaaja on yleensä hopeoitu ja koristeltu auringonkehrin. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva lietsonta; LT 15; Vaajojen valmistus, tanssivat valot, päivänvalo, leimahdus, aurinkopurkaus; Markkinahinta 48 250 kr.

Valtavaaja

Valtavaaja on erittäin voimakas taikaesine, jota voidaan käyttää sekä hyökkäämiseen että puolustautumiseen. Sen kärjessä on yleensä kimaltava jalokivi, ja sen varsi on suora ja sileä. Sillä on seuraavat voimat:

Valtavaajan käyttäjä saa onnihyvitystä +2 panssariluokkaansa ja laistoheittoihinsa. Vaaja on myös taistelusauva +2, ja sen käyttelijä voi jaella vihollisilleen hävitysiskuja: jos vaajasta käytetään 1 lataus (vapaatoiminto), vaaja tuottaa 1 kierroksen ajan kaksinkertaiset vauriot (kriittisellä osumalla kolminkertaiset).

Valtavaajaa voidaan käyttää myös kostoiskuun, joka edellyttää, että käyttelijä katkaisee vaajan. (Jos käyttelijä katkaisee vaajan tahallaan ja ilmoittaa siitä etukäteen, katkaisu voidaan suorittaa perustoimintona, joka ei vaadi käyttelijältä Voimakkuus-testiä.) Tällöin kaikki vaajassa jäljellä olevat lataukset purkautuvat välittömästi säteeltään 30 jalan alueelle. Kaikki olennot 2 ruudun säteellä rikotusta vaajasta kärsivät vaurioita 8 pistettä × vaajassa jäljellä olevien latausten määrä, 3 tai 4 ruudun päässä olevat 6 pistettä × vaajassa jäljellä olevien latausten määrä, ja 5 tai 6 ruudun päässä olevat 4 pistettä × vaajassa jäljellä olevien latausten määrä. Kaikki vaikutukselle altistuvat voivat yrittää Refleksi-laistoa (VA 17), jonka onnistuminen puolittaa vauriot.

Vaajan rikkojalla on 50 %:n mahdollisuus kulkeutua toiseen olevaisuuden sfääriin, mutta jos näin ei käy, loitsuenergian räjähdysmäinen purkaus tuhoaa hänet. Kostoiskuun kykeneviä esineitä on vain vähän, valtavaajan ohella esimerkiksi maaginvaaja.

Kun vaajan lataukset ovat ehtyneet, se on silti taistelusauva +2. (Latausten ehdyttyä sitä ei voida käyttää enää kostoiskuun.)

Vahva [vaihtelee]; LT 15; Vaajojen valmistus, Taika-aseiden ja taikahaarniskojen valmistus, taikavasama, korotettu voimattomuussäde, ikiliekki, keijunta, korotettu tulipallo, korotettu salamanisku, kylmyyskeila, hirviön seisautus, voimaseinämä, koskemattomuuskupu; Markkinahinta 211 000 kr.

Varjelusvaaja

Varjelusvaaja on yksinkertaisen näköinen vaaja, jonka voima tuntuu sykkivänä kädessä, kun sitä pidellään puolustusasennossa. Sillä voidaan käyttää seuraavia loitsuja:

Vahva estäntä; LT 15; Vaajojen valmistus, kilpi, uskonkilpi, esivallan kilpi, toverin varjelu, valmistajan on oltava lainkuuliainen; Markkinahinta 58 250 kr.


The text on this page is Open Game Content, and is licensed for public use under the terms of the Open Game License v1.0a.