Laitteen purkaminen
(Äly)

Vain perehtyneille

Testi

Laitteen purkaminen -testi suoritetaan sinulta salassa, joten et välttämättä saa tietää, onnistutko vai et.

Testin vaikeusaste riippuu siitä, miten mutkikkaasta laitteesta on kyse. Kun yrität purkaa (tai sabotoida tai jumiuttaa) kohtalaisen yksinkertaisen mekanismin, testin vaikeusaste on 10; monimutkaisempia esineitä käsiteltäessä vaikeusaste kohoaa.

Jos testi onnistuu, purat laitteen. Jos se epäonnistuu enintään 4:llä, epäonnistut mutta voit yrittää uudelleen. Jos epäonnistut vähintään 5:llä, jokin menee vikaan: Jos laite on ansa, laukaiset sen. Jos yrität jonkinlaista sabotointia, luulet laitteen muuttuneen toimintakelvottomaksi, vaikka se toimii yhä normaalisti.

Voit käsitellä yksinkertaisia esineitä, kuten satuloita tai vaununpyöriä, myös siten, että ne toimivat alkuun normaalisti mutta hajoavat jonkin ajan kuluttua (tavallisimmin 1n4 kierroksen tai minuutin käytön jälkeen).

Laite

Aika

Laitteen purkamisen VA1   

Esimerkki

Yksinkertainen

1 kierros

10

Lukon jumiuttaminen

Melko mutkikas   

1n4 kierrosta

15

Vaununpyörän sabotointi

Vaikea

2n4 kierrosta   

20

Ansan purkaminen, ansan uudelleenviritys

Pirullinen

2n4 kierrosta

25

Monimutkaisen ansan purkaminen, monimutkaisen mekanismin ovela sabotointi   

  1. Jos yrität käsitellä laitetta jälkiä jättämättä, vaikeusaste kohoaa 5:llä.

Toiminto

Kuten yllä olevasta taulukosta näkyy, Laitteen purkaminen -testin vaatima aika riippuu tehtävästä. Yksinkertaisen laitteen purkaminen kestää 1 kierroksen ja vaatii täyskierrostoiminnon. Monimutkaisen laitteen purkaminen kestää 1n4 tai 2n4 kierrosta.

Uusi yritys

Vaihtelee. Voit yrittää uudelleen, jos epäonnistut testissä enintään 4:llä, joskin sinun on tiedettävä epäonnistuneesi ennen kuin saat uuden yrityksen.

Muuta

Jos sinulla on Sorminäppäryys-valtti, saat Laitteen purkaminen -testeihisi hyvitystä +2.

Rosvo, joka ylittää Laitteen purkaminen -testissä ansan vaikeusasteen vähintään 10:llä, voi tutkia ansaa, selvittää sen toimintaperiaatteen ja kulkea (seurueineen) sen ohi purkamatta sitä.

Rajoitukset

Rosvot (kuten myös muut hahmot, joilla on ansojen etsintä -luokkaominaisuus) voivat purkaa taika-ansoja. Taika-ansan purkamisen vaikeusaste on yleensä 25 + ansan valmistukseen käytetyn loitsun taso.

Rosvo voi purkaa onnistuneella Laitteen purkaminen -testillä myös kaukosiirtokehä-, tuliansa-, tunnusmerkki- tai vartiokuvio-loitsulla luodun ansan. Laitteen purkaminen -testi ei kuitenkaan auta piikkikasvit- tai piikkikivet-loitsulla luotuja taika-ansoja vastaan. Ks. lisätietoa loitsujen kuvauksista.

Muita ansanpurkukeinoja

Moni ansa voidaan tehdä toimintakyvyttömäksi myös ilman Laitteen purkaminen -testiä.

Kantamahyökkäysansat

Kun ansan sijainti on tiedossa, helpoin tapa tehdä se toimintakyvyttömäksi on särkeä sen mekanismi, sikäli kuin mekanismiin pääsee käsiksi. Jos tämä ei onnistu, on mahdollista tukkia reiät, joista ammukset lähtevät. Tällöin ansa ei laukea, elleivät sitten ammukset tuota niin paljon vaurioita, että ne murtautuvat tukkeiden läpi.

Lähitaisteluhyökkäysansat

Nämä esineet voidaan tehdä toimintakyvyttömiksi edelliskohdan tapaan joko särkemällä mekanismi tai estämällä aseita liikkumasta. Jos hahmo on tutkimassa ansaa kun se laukeaa, hän voi yrittää ajoittaa väistöliikkeensä niin, että välttyy seuraavilta vaurioilta – jos hän ei tehnyt ansan laukeamishetkellä muuta kuin tutki ansaa, hän saa väistelyhyvitystä +4 ansan hyökkäyksiä vastaan, mikäli ansa laukeaa seuraavan minuutin aikana uudelleen.

Kuopat

Ansakuopan "purkaminen" tarkoittaa yleensä vain kuopan peittona olevan luukun poistamista, jolloin tuloksena on avoin kuoppa. Kuopan täyttäminen tai väliaikaisen sillan rakentaminen sen yli on tavanomaista ruumiillista työtä eikä kuulu Laitteen purkaminen -taidon alaan. Mahdolliset kuopan pohjalla olevat piikit voidaan tehdä vaarattomiksi hyökkäämällä niitä vastaan – ne hajoavat kuten tikarit.

Taika-ansat

Taika-ansoja voidaan tehdä toimintakyvyttömiksi taikuuden rauetus -loitsulla. Jos onnistut rauetustestissä taika-ansan langettajatasoa vastaan, tukahdutat ansan 1n4 kierrokseksi. Tämä on mahdollista vain taikuuden rauetuksen kohteellinen rauetus -versiolla, ei aluerauetus-versiolla.


The text on this page is Open Game Content, and is licensed for public use under the terms of the Open Game License v1.0a.