Havainnointi (Vii)

Testi

Havainnointi-taitoa käytetään lähinnä piiloutuneiden olentojen huomaamiseen. Suoritat tällöin yleensä Havainnointi-testin, joka kilpailee piilottelijan Piiloutuminen-testiä vastaan. Jos olento ei yritä tietoisesti pysytellä piilossa, sen huomaamiseen riittää pelkkä onnistunut Havainnointi-testi.

Jos Havainnointi-testin tulos on yli 20, havaitset yleensä lähelläsi olevat näkymättömät olennot, vaikka et varsinaisesti näekään niitä.

Voit käyttää Havainnointia myös naamioituneiden olentojen paljastamiseen, samoin huuliltalukuun silloin, kun et kuule jonkun puhetta.

Lisäksi Havainnointi-testin avulla voidaan selvittää kohtaamisen alkamisetäisyys. Tällaisiin testeihin lasketaan sakkoa sen mukaan, miten kaukana kohtaavat olennot tai ryhmät ovat toisistaan. Lisäsakkoa voi tulla, jos Havainnointi-testin suorittajaa häiritään niin, ettei hän voi keskittyä tarkkailemaan ympäristöään.

Havainnointi-testin sakot

Olosuhde

Sakko

Jokaisesta 10 jalan välimatkasta   

–1

Havainnoitsijaa häiritään

–5

Huuliltaluku

Kun yrität lukea huulilta, sinun on oltava 30 jalan säteellä puhujasta, nähtävä hänen puhuvan ja ymmärrettävä hänen käyttämäänsä kieltä. Testin perusvaikeusaste on 15, mutta se kohoaa, jos puhe on koukeroista tai takeltelevaa. Sinulla on oltava näkymälinja huuliin, joilta luet.

Jos Havainnointi-testisi onnistuu, ymmärrät puheesta minuutin ajan pääkohdat mutta sinulta jää yleensä joitakin yksityiskohtia väliin. Jos testi epäonnistuu enintään 4:llä, et pysty lukemaan kyseisen puhujan huulilta. Jos testi epäonnistuu vähintään 5:llä, teet puheen sisällöstä vääriä johtopäätöksiä. Huuliltaluvun Havainnointi-testi heitetään sinulta salassa, joten et tiedä, onnistutko testissä vai epäonnistutko vähintään 5:llä.

Toiminto

Vaihtelee. Kun suoritat Havainnointi-testin reaktiona johonkin uuteen asiaan, se ei vaadi toimintoa. Kun yrität havaita jotakin sellaista, mikä on jäänyt sinulta aiemmin huomaamatta, testi vaatii liikkumistoiminnon. Huuliltaluku edellyttää, että keskityt ennen Havainnointi-testiä minuutin ajan. Et voi suorittaa keskittymisaikana mitään muita toimintoja (paitsi liikkua puolinopeudella).

Uusi yritys

Uudet yritykset ovat mahdollisia. Voit yrittää havaita asioita, jotka ovat jääneet sinulta aiemmin huomaamatta, eikä uuteen testiin tule sakkoja. Voit yrittää huuliltalukua kerran minuutissa.

Muuta

Haltioitunut olento saa sakkoa –4 Havainnointi-testeihin, joita se suorittaa reaktiona johonkin uuteen asiaan.

Jos sinulla on Valppaus-valtti, saat Havainnointi-testeihisi hyvitystä +2.

Samooja saa hyvitystä Havainnointi-testeihinsä, kun hän käyttää tätä taitoa mielivihollisiaan vastaan.

Haltia saa Havainnointi-testeihinsä rotuhyvitystä +2.

Puolihaltia saa Havainnointi-testeihinsä rotuhyvitystä +1.

Haukkafamuluksen isäntä saa hyvitystä +3 Havainnointi-testeihin, joita hän suorittaa päivänvalossa tai muutoin kirkkaasti valaistulla alueella.

Pöllöfamuluksen isäntä saa hyvitystä +3 Havainnointi-testeihin, joita hän suorittaa varjoisilla tai muutoin hämärillä alueilla.


The text on this page is Open Game Content, and is licensed for public use under the terms of the Open Game License v1.0a.